Starszy wychowawca Ewa Foss, w ramach ogólnopolskiej inicjatywy OHP „Czwartek słodki nie tylko tłusty”we współpracy z uczniem Branżowej Szkoły I Stopnia Cosinus w Gdańsku, kształcącym się w zawodzie Kucharz przygotowała „sałatkę owocową” w Szkole Podstawowej nr 52 im. Tadeusza Kościuszki w Gdańsku. Realizacja działań na terenie szkoły podstawowej miała na celu nie tylko promocję ogólnopolskiej inicjatywy OHP, ale również ukazanie zawodu kucharza z perspektywy młodego człowieka oraz wybór Branżowej Szkoły I Stopnia jako dalszego etapu kształcenia. Dzięki podjętej współpracy z Dyrekcją oraz Kadrą Szkoły Podstawowej nr 52 w Gdańsku, zostały zrealizowane działania na rzecz przyszłorocznej rekrutacji do Hufca, połączone z promocją szkolnictwa zawodowego rzemieślniczego, który stanowi podstawę szkół branżowych. W ramach współpracy młodzieży klas 8 przybliżone zostały również działania Państwowej Inspekcji Pracy, Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku na rzecz młodocianego pracownika.
Kadra 11-7 Hufca Pracy w Gdańsku współpracuje z trzema Branżowymi Szkołami I Stopnia na terenie miasta Gdańsk:
W wyżej wymienionych szkołach młodzież kształci się w różnych zawodach w systemie dualnym jako młodociany pracownik.
Podczas inicjatywy uczniowie klas 8 zostali zapoznani z działaniami Hufca Pracy w Gdańsku, a także otrzymali materiały promocyjne przekazane przez Branżowe Szkoły oraz Państwową Inspekcję Pracy, Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku.
Kadra Hufca dziękuję Dyrekcji Szkoły Podstawowej nr 52 im. Tadeusza Kościuszki za umożliwienie realizacji działań na rzecz zdrowego żywienia w ramach inicjatywy OHP oraz przedstawienie oferty Szkół Branżowych uczniom jako przyszłym uczestnikom OHP.